woensdag 24 oktober 2012

# 22 Bibliotheek 2.0

# 22 Bibliotheek 2.0
De wereld om ons heen verandert snel en de bibliotheek zoekt naar een manier om haar bestaansrecht te houden en een belangrijke plek in de toekomst te krijgen. Vanwege verregaande informatiesering, globalisering en individualisering wordt de functie van een bibliotheek heel anders. De rol van een bibliothecaris binnen de overvloed van informatie is een geheel andere dan in de vorige eeuw, toen informatie nog belegd was bij instituities en je toegang kon krijgen via een bibliotheek. Nu wordt informatie gecreĆ«erd door gebruikers, is er een overkill aan informatie en is deze wereldwijd beschikbaar. De bibliotheek 2.0 is een plek die al deze (voornamelijk digitale) content beschikbaar maakt voor derden, die mensen wegwijs maakt in het oerwoud van informatie en anderen leert betrouwbare informatie te kunnen vinden. Je zou je kunnen afvragen waarom er een scheiding is tussen de mediacoach en de bibliothecaris. Mijns inziens is de bibliothecaris zonder meer mediawijs en kan deze anderen helpen hun weg te vinden in allerlei digitale bronnen. De bibliothecaris van de toekomst heeft dus veel minder te maken met het uitlenen van materialen, dat is meer een vorm van distributie van kennis en verhalen. Als ik hierover doordenk vraagt dit dus ook een heel andere profiel van de bibliothecaris van de toekomst, waarbij digitale vaardigheden, het ontsluiten van digitale informatie en het werken binnen netwerken heel belangrijk is.
Ik heb geen account aangemaakt op bibliotheek 2.0 omdat ik dit platform vrij goed ken. Het is een platform waarin informatieuitwisseling tussen bibliothecarissen plaatsvindt en waar communities ontstaan rondom bepaalde thema's. Ook op Linkedin is een community actief genaamd digitale bibliotheek. Langs deze kanalen kan samengewerkt worden zonder elkaar face to face te zien.
Ten slotte: Ik vind het mooi om te eindigen met zo'n blik op toekomst die eigenlijk nu al actueel is. We zullen er als sector hard aan moeten trekken om ervoor te zorgen dat de bibliotheek ook in de toekomst een centrale plaats inneemt in de samenleving. Een cursus zoals 23 dingen draagt hieraan bij.

2 opmerkingen:

  1. Ik ben het helemaal met je eens. De BMB kernwaarden zijn hierbij van belang: vakmanschap, verbondenheid en vernieuwing. Verbinden door verhalen en kennis ... een uitdaging voor ons allemaal, zeker ook op digitaal gebied.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wordt er binnen de bibliotheken nog wel gesproken van bibliothecarissen?
    Volgens mij is het vak zo veranderd dat je of (zoals jij al zegt) de digitale richting opgaat en dan mediacoach of informatiespecialist bent of je gaat de fysieke bibliotheek in en dan wordt je vooral een verkoper (retail).
    Die digitale richting is heel belangrijk. Daar wordt je je weer bewust van als je dit rapport over het surfgedrag van jongeren leest.

    BeantwoordenVerwijderen