vrijdag 5 oktober 2012

# 20 Muziek online beluisteren

# 20 Muziek online

Ik heb een aantal artikelen gelezen over muziek online en de mogelijkheden voor de bibliotheek. De discussie op bibliotheek 2.0 vond ik bijzonder. Het voorstel om een premiumaccount te koppelen aan een bibliotheekabonnement klink geniaal. Het is goed om te zoeken naar de synergie tussen bibliotheek en online muziekaanbieders. De muziekindustrie loopt voor op de boekenbranche qua distributiekanaal, er is geen fysieke muziekdrager meer nodig en dit heeft zijn weerslag gehad in het aantal muziekwinkels en de aanwezigheid van CD's in de bibliotheek. De toegevoegde waarde zit in de kennis van specialist. Op het moment dat je als Centrale Discotheek kennis kunt toevoegen en kunt adviseren, heeft de combinatie bibliotheek - spotify meerwaarde voor beide partijen en de consument. Wat me achter ook opviel in de discussie was dat de discotheek tools ontwikkelt voor de sector en niet echt aansluit bij ontwikkelingen die spelen op het web. Ook ontbreekt pr richting gebruikers. De Belgen maken de link wel met Lastfm, alleen is het vertrekpunt de catalogus en niet andersom. Het zou mooi zijn als online muziekaanbieders ook de meerwaarde van de bibliotheek zouden ontdekken, of dat wij (bibliotheek) meer aan onze USP's moeten werken.
Mijn ervaringen met deze programma's zijn beperkt. Ik heb een account aangemaakt bij grooveshark, een leuke site waar je veel verschillende popmuziek vindt. Het leuke is dat je vergelijbare artiesten kunt vinden. Ik heb op spotify gekeken, maar heb er geen account aangemaakt omdat dit via faceboek zou moeten en ik wil geen facebook account. Enkele jaren geleden heb ik regelmatig gebruik gemaakt van Lastfm. Ik stopte op het moment dat het niet meer gratis was. Ik merk dat ik toch niet bereid ben hiervoor te betalen. Wat ik leuk vond van Lastfm, is dat het voortborduurt op jouw muzieksmaak. Als je lang luistert dan dwaalt het langzaam af naar andere genres, dat is soms verrassend maar soms ook vervelend.

3 opmerkingen:

  1. De toekomst van de bieb (en nu ook al) is dat als je betaald voor informatie, je ook betrouwbare info krijgt èn de juiste info. Geen reclame, geen alternatieven etc.

    Betalen voor muziek heeft ook als gevolg dat je krijgt wat je vraagt, dus precies volgens jou wensen. De gratis sites zijn erg interessant, maar 'leveren' ook ongewenste muziek, reclame etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Projectgroep BMB en muziek als USP ?? ... ik word graag projectlid!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je bent goed op de hoogte van de mogelijkheden van het online muziek luisteren.
    Muziekweb is ook bezig met de ontwikkeling van een nieuwe dienstverlening:
    Aan het eind van dit jaar komt Muziekweb met een nieuwe dienst voor het luisteren naar muziek (streaming), als uitbreiding op de gids en muziekinformatie van muziekweb.nl. Deze dienst komt voor bibliotheekleden in Nederland beschikbaar via de onlangs ontwikkelde landelijke infrastructuur en zal een aanzienlijk groter muziekaanbod bieden.
    Voor deze nieuwe dienst is de bibliotheekbranche in onderhandeling met diverse auteursrechtelijke partijen met als doel om te zijner tijd onze hele collectie met 400.000 albums
    (4,5 miljoen tracks) streaming te kunnen aanbieden.

    Ik ben het ook met je eens dat het bij de bieb vaak ontbreekt aan de juist manier van reclame maken voor onze diensten. Veel te weinig mensen weten van onze digitale diensten.

    BeantwoordenVerwijderen